Column: 1.20 hond

Waar gewoond wordt ontstaat slijtage, dat geldt ook voor de woningen die EHR verhuurt. Soms zorgt dit voor oeverloze discussies bij een eindoplevering, als de verhuurder de woning na een aantal jaar verhuur verwacht dat deze exact hetzelfde wordt opgeleverd als deze bij aanvang was. Of een huurder van mening is dat het wapperen met een doekje voldoende schoonmaak is bij oplevering. Onze medewerkers proberen dit in goede banen te leiden door uitgebreide instructies mee te geven wat er zoals in redelijkheid verwacht mag worden van een huurder en waarmee de verhuurder echt moet leven in het kader van reguliere slijtage. Deze instructies krijgen zowel huurder als verhuurder bij aanvang en einde van de huurovereenkomst toegestuurd. Voor wie zeker wil weten dat er geen problemen ontstaan verrichten we een voor inspectie zodat de huurder ruim de tijd heeft een en ander in overeenstemming te brengen met de verwachtingen die EHR althans van ze heeft bij eindinspectie.

Schoonmaak en slijtage kunnen heel verschillend worden geïnterpreteerd, tenminste meestal. Zelden zag ik een duidelijker voorbeeld van het verschil tussen schade en slijtage dan een lange tijd geleden in een gemeubileerde woning in Huissen. De woning was aangehuurd door Vitesse voor een nieuw aangekochte speler die vanuit het buitenland de ‘swert-gele’ trots van Arnhem moest gaan helpen aan een fraaie stijging in de ranking.

Tot zover was er weinig aan de hand, er werd getraind en gespeeld, gewonnen en verloren en de voetbalster leefde een gedisciplineerd leven in Huissen. Ik was dan ook erg verbaasd toen ik bij de eindoplevering in de woning kwam en op alle muren, deuren, kasten en meubels van grond tot ongeveer heuphoogte een ravage aan schade zag. Bijt- en krabsporen, die ophielden boven een hoogte van ongeveer 1.20 meter, ook de inventaris was aardig gesloopt.

De veroorzaker van deze flinke schade bleek een aangeschafte pup van pitbull makelij uit hetbuitenland. Huisdieren waren in deze woning sowieso niet toegestaan en een complicerende factor was dat de opvoeding van de jonge hond helaas niet erg gelukt was. Het leverde een surrealistisch schouwspel op. Van schilders tot stukadoors, stoffeerders en woninginrichters, met vereende krachten werd de schade hersteld. En onze voetballer? Die trok zijn chequeboek en wist vanaf dat moment dat hij een hele kostbare hond had.