• Home
  • Nieuws
  • Column #13: Van Rio naar Rha… een hele overgang

Column #13: Van Rio naar Rha… een hele overgang

Een woning huren op afstand is heden ten dage een fluitje van een cent. Google maps, duidelijke foto’s en videopresentaties al dan niet in 3D helpen de aspirant huurder die niet bekend is met de omgeving een beeld te vormen van een woning.

Vervolgens is ook een eventuele contractonderhandeling en administratieve afwikkeling prima te doen per Skype, mail en de betalingen kunnen met een druk op de knop worden uitgevoerd.

Hoewel dit meestal prima gaat, komt het ook voor dat een keuze op afstand anders uitpakt dan iedereen had verwacht.

Een bekende papierfabrikant in de regio haalde jaren geleden een Braziliaanse verkoopdirecteur naar Nederland. Aangezien het hier een gezin met drie schoolgaande kinderen betrof, was de zoekopdracht van EHR gericht op de omgeving van de toenmalige Arnhem International School in Arnhem Zuid.

De vrouw van onze expat was vanuit Rio de Janeiro alvast begonnen aan een grondige ‘local orientation’ om zo haar zoektocht naar een geschikte woning zo gericht mogelijk te kunnen uitvoeren.

De wens was om haar kinderen kennis te laten maken met een ander soort leven, niet op een appartement in een beveiligde compound maar tussen de groene grazige weiden waar Nederland zo bekend om is. En zo stuitte ze op de EHR website op een bijzonder pittoreske vrijstaande woning aan een dijkje in Rha. Deze voormalige basisschool in een buurtschap van Bronckhorst was door de eigenaren inderdaad tot een droomhuis omgebouwd met veranda, prachtige tuin met boomgaard, schaapjes achter het huis en vrije doorloop naar de oevers van de IJssel. Dat de Braziliaanse hier als een blok voor viel was goed voor te stellen.

Maar.. het dorp Rha is met haar 90 inwoners wel een hele  overgang vanuit Rio, waar het inwonersaantal een indrukwekkende 6,5 miljoen bedraagt. De afwezigheid van een expat community en de afstand naar de AIS in Arnhem Zuid, ruim 30 km, het waren omstandigheden die door ons werden ingeschat als niet ideaal voor deze familie.

Zowel vanuit het bedrijf als vanuit EHR kwam het advies om echt niet voor deze woning te kiezen. Geen makkelijk advies ook, want een gelijkwaardige woning iets dichterbij was helaas niet voorhanden.

Een bezoek van de aspirant huurders aan een woning van hun keuze of in ieder geval het land waar ze naartoe verhuizen is meestal wel gepland voordat definitieve knopen worden doorgehakt. Daar was in deze situatie geen sprake van. Een kwestie van ‘cold turkey’ verhuizen dus.

De Braziliaanse echtgenote bleef bij haar standpunt, Rha moest het worden en de dagelijkse gang naar Arnhem Zuid voor de school van haar kinderen nam ze voor lief.

De verhuizing werd in gang gezet, tijdelijk meubilair gehuurd voor de periode dat hun inboedel op zeereis was van Rio naar Rha en zo trok de familie in het prachtige verbouwde schoolgebouw in Rha. Zoals dat gaat in een buurtschap waren alle 90 bewoners op de hoogte van de komst van deze eerste expatfamilie in hun midden en ze waren zeker niet te beroerd om hen te verwelkomen.

Na een half jaar kregen we de melding van het bedrijf dat de familie weer terug was verhuisd naar Brazilië, hun buitenlandse avontuur was geen succes geworden. Een dure grap voor het bedrijf was dit zeker, in hoeverre de locatie van hun huisvesting debet was aan de mislukking van hun uitzending zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wel kregen we signalen vanuit het bedrijf dat de vrouw des huizes zich erg alleen en eenzaam had gevoeld in de uiterwaarden van de IJssel, hoe mooi ze het ook vond.