Column 5: Brazilian Challenge

Woningen zijn er in alle soorten en maten, van tiny houses tot Disney achtige bouwwerken met vele kamers en badkamers. Zo is er niet alleen voor ieders portemonnee maar ook voor ieders smaak iets te kiezen, een woning die goed bij je past verhoogt het woonplezier.

Nu valt er op de woningmarkt qua koop meer te kiezen dan in huur, daarnaast is het voordeel van een koopwoning dat je een minder aansprekend onderdeel kan verbouwen, vernieuwen of uitbouwen. Een huurder moet het echt doen met wat de verhuurder (en dus de woning) biedt.

Huurderswensen zijn zeer gevarieerd, en worden niet in de laatste plaats bepaald door de culturele achtergrond van, in veel gevallen, de expat. Het referentiekader van een Japanner die met een hele familie een piepklein tweekamerappartement bewoont in Tokyo (ook een soort tiny house)  is nogal verschillend van de woonwensen van een Amerikaanse familie uit Missouri voor wie het meer dan vanzelfsprekend is dat elk gezinslid beschikt over een eigen badkamer.

Een van de cliënten die het EHR kantoor in Arnhem ooit tot wanhoop dreef was een Braziliaan die een zoekopdracht had geplaatst om een geschikte woning te vinden voor zijn gezin. Hoewel dit zich afspeelde in een tijd dat het aanbod ruim was, voldeed geen enkele woning aan zijn niet al te duidelijke eisen. Vanuit Sao Paulo werd elke woning afgewezen die hem werd voorgelegd. Meer informatie dan ‘unsuitable’ kwam er niet uit en dat bemoeilijkte bepaald de zoektocht.

Op enig moment kwam de ‘expat to be’ naar Nederland om de zaken bij zijn nieuwe werkgever rond te maken.  Voor EHR een uitgelezen moment om een ontmoeting te regelen en een housing tour op te zetten langs nog meer woningen waarvan we hoopten dat ze aan het predicaat ‘unsuitable’ zouden ontkomen.

Het was voor onze Braziliaan de eerste keer dat hij in Europa was en ook zijn eerste buitenlandse avontuur. Tijdens de opgezette ontmoeting werd al snel duidelijk dat het beeld dat hij van Nederland had het stereotiepe tulpen- en klompenniveau niet ontsteeg. Van Arnhem, de stad waar hij zou gaan werken, wist hij dat er ooit een film was geweest over de tweede wereldoorlog (jawel, ‘een brug te ver’, beroemder wordt de Gelderse hoofdstad niet in het buitenland)

Het had geholpen als hij de begeleiding had gekregen van een relocation bureau, die gespecialiseerd zijn in het regelen van praktische zaken als werkvergunning, verzekeringen en schoolkeuzes en in opdracht van wie wij regelmatig huisvesting zoeken. Relocation bureaus zijn van enorme toegevoegde waarde als het gaat om verwachtingsmanagement. Helaas was voor onze Braziliaan dit niet geregeld.

Na de eerste drie woningen bekeken te hebben die allemaal werden afgedaan als unsuitable, was het hoog tijd voor een kleine pauze, koffie en een goed gesprek. De bezochte woningen waren allemaal van goed afwerkingsniveau, op realistische afstand van de Internationale school en nabij uitvalswegen. Wij konden dan ook niet verzinnen wat de reden van zijn afwijzing was. Tijdens het gesprek bij de koffie werd langzaam duidelijk waarom geen van deze woningen (en waarschijnlijk bijna geen enkele woning in Nederland) een optie waren. Ze misten… een groot hek om het perceel en permanente bewaking. Wat in Nederland gelukkig ondenkbaar is, bleek in Brazilië bittere noodzaak als je geen abonnement op roofovervallen over jezelf wilde afroepen.  Welgestelden zijn genoodzaakt hun woning te zoeken in een compound, met een ferme muur of kloek hekwerk en gewapende guards bij de poort. Braziliaan was niet overtuigd dat dit in Nederland niet nodig was. Toen hij er op werd gewezen dat kinderen hier ook gewoon kunnen buitenspelen en naar school fietsen, zonk het besef echter snel in. Hij werd bijzonder enthousiast bij de gedachte dat zijn kinderen deze ervaring zouden kunnen opdoen en na wat contacten met andere expats uit Zuid Amerika was hij overtuigd. Het was vervolgens een eitje om een geschikte woning voor hem te vinden waar hij 3 jaar met veel plezier heeft gewoond.