• Home
  • Nieuws
  • Column 8: de start van Executive Home Rentals

Column 8: de start van Executive Home Rentals

26 nov 2018

Ieder jaar zoek ik mijn mede ´founder´van EHR wel een keer op in haar huidige woonplaats in Spanje. Dit is gezien de prachtige ligging aan de Costa Blanca bepaald geen opgave en tijdens een lunch aan zee halen we herinneringen op aan de eerste jaren van EHR. Indertijd opereerden we onder volledige naam Executive Home Rentals. De praktische afweging was dat wanneer je uit de naam de aard van de bedrijfsactiviteiten opmaken, dit een advertentieregel scheelde in de krant. Het internet stond nog in de kinderschoenen en de advertenties in de lokale kranten waren de toenmalige lead generators. Met een startkapitaal van twee keer 500 gulden was efficiënt investeren een must. Na inschrijving in de Kamer van Koophandel dronken we een kop koffie (zonder gebak, dat was te duur) en gingen aan de slag. 

Vanaf de zolderkamer werden per fax en telefoon bedrijven benaderd en werd acquisitie gepleegd. Informatie werd per post verzonden en huisbezoeken afgelegd aan potentiele verhuurders.  Een aantal van deze verhuurders werd zelf uitgezonden en wilde om die reden de woning verhuren, andere verhuurders waren ‘pandjesbazen’ die belangstellinhg  hadden voor deze voor hen nieuwe doelgroep. 
In 1994 waren er in het oosten des lands nauwelijks gespecialiseerde verhuurbemiddelingsbureaus in woonruimte te vinden en de gemiddelde verkoopmakelaar hield zich al helemaal niet bezig met deze, in hun ogen wat inferieure tak van de makelaardij. Hierin werden ze gesterkt door de wetenschap dat  makelaardij in die dagen een beschermd beroep was. Iets wat in 2001 helaas werd opgeheven en de beroepsgroep een beduidend mindere reputatie bezorgde. Menigeen, niet gehinderd door al te veel kennis van zaken, timmerde  een bord makelaar op zijn gevel en was zelfverklaard makelaar. 
Marie Jose en ik reden de ruime regio af in nogal bejaarde Vovo’s 340 die we bij een huisbezoek om de hoek parkeerden om zo het imago van EHR niet al te veel te schaden. De onbetrouwbaarheid van ons vervoer noopte regelmatig tot creatieve vervoersoplossingen. Marie Jose won dit met afstand door de hele weg van Oosterbeek naar Wolfheze achteruit te rijden omdat de versnellingsbak in geen andere stand was te krijgen. Het echte coureurswerk. 
De zolderkamer werd later ingewisseld voor een ´echt’ kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw en een opleiding makelaardij spijkerde de  kennis op het gebied van huurrecht en bouwkunde bij. Heel nuttig, al leerden we het meeste in de praktijk. Een expat handleiding was er niet, en dat elk land zijn eigen gewoonten en ook woonwensen had, was steeds weer een ´eye opener´. 

Tegenwoordig is deze kennis vastgelegd in handboeken en dit maakt het voor de EHR makelaar mogelijk om een voorselectie te maken van woningen die voldoen aan de wensen en vooral onuitgesproken aannames van de kandidaat huurder.  Kandidaten uit Japan? Een bad is een must. Brazilië? minimaal 4-hoog in verband met gevoel van veiligheid.  Amerikanen? Minimaal twee badkamers. 
Huurcontracten die op 1 januari in gingen werden ook daadwerkelijk op 1 januari ingecheckt. Marie Jose toog opgewekt naar Schiphol om de huurders op te halen die deze dag aankwamen en met een kloeke fles champagne en een schaal onvervalst Hollandse oliebollen werden ze wel heel warm onthaald in Nederland. Those were the days… 
Na ruim vijf jaar Executive Home Rentals vertrok mijn mede oprichter met echtgenoot naar Spanje om daar een leven te gaan leiden onder de zon. EHR heeft haar woning in Wolfheze nog vele jaren succesvol verhuurd tot de uiteindelijke verkoop hiervan. En minimaal eenmaal per jaar is het tijd om herinneringen op te halen aan die beginjaren