• Home
  • Nieuws
  • Wetgeving omtrent tijdelijke verhuur verbeterd

Wetgeving omtrent tijdelijke verhuur verbeterd

De wettelijke mogelijkheden voor tijdelijke verhuur zijn per 1 juli 2016 uitgebreid. Goed nieuws voor de verhuurder. Die kan nu tijdelijk verhuren zonder een specifieke reden op te geven. 

De aanpassingen in de wetgeving zijn ondergebracht in de wetswijziging Wet Doorstroming Huurmarkt en verbreden de mogelijkheden voor elke verhuurder om tijdelijk te verhuren zonder juridische risico’s.

Belangrijkste elementen nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd
Waar Executive Home Rentals al sinds 22 jaar gespecialiseerd is in tijdelijke verhuur, en afhankelijk van de situatie van de verhuurder faciliteert in passende tijdelijke huurovereenkomsten, is het nu voor elke verhuurder mogelijk een bepaalde tijd juridisch vast te leggen. Hier dient niet langer een specifieke reden aan ten grondslag te liggen.

De belangrijkste elementen voor een huurovereenkomst voor bepaalde tijd zijn:

·         De overeenkomst eindigt van rechtswege op de einddatum, indien de verhuurder maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand voor die datum schriftelijk mededeelt dat de overeenkomst afloopt en niet wordt verlengd.

·         Verlenging van de overeenkomst is niet mogelijk zonder dat deze vervolgens automatisch voor onbepaalde tijd doorloopt.

·         De overeenkomst kan voor maximaal 24 maanden worden aangegaan, waarbinnen de huurder geen huurbescherming geniet.

·         De huurder kan binnen de huurperiode op elk moment opzeggen, met in acht name van één maand opzegtermijn.

Wijziging leegstandwet
Momenteel is het reeds mogelijk om leegstaande en te koop staande woningen tijdelijk te verhuren. Dat kan dankzij de Leegstandwet. Binnen deze regeling is het mogelijk een woning voor maximaal 5 jaar te verhuren, waarbinnen de verhuurder de overeenkomst kan ontbinden op het moment dat de woning – bijvoorbeeld – verkocht wordt. Deze regeling is uitgebreid, waardoor het ook mogelijk is om te koop staande huurwoningen tijdelijk te verhuren.

Wijziging diplomatenclausule
Voor woningeigenaren die voor bepaalde tijd elders wonen en de verhuurde woning aan het einde van de huurovereenkomst zelf willen betrekken, is het altijd al mogelijk te verhuren met gebruik van de Diplomatenclausule. Met gebruik van deze wetgeving wordt de tijdelijke aard van een overeenkomst helder vastgelegd, waarbij de huurovereenkomst van rechtswege afloopt bij het verstrijken van de einddatum.

De wet waarin het gebruik van deze clausule is vastgelegd is uitgebreid met de mogelijkheid deze tijdelijke huurovereenkomst te verlengen indien de verhuurder later terug zal keren naar de woning, ook verhuur aan opvolgende huurders is hierbij toegestaan.

Het voordeel van deze manier van tijdelijke verhuur is dat ook voor de huurder een minimale huurtermijn kan worden vastgelegd, waarmee meer zekerheid en continuïteit voor de verhuurder wordt gewaarborgd.

Beperkte risico’s
De mogelijkheden voor tijdelijke verhuur zijn voor woningeigenaren en verhuurders dus aanzienlijk groter geworden, waarbij risico’s zeer beperkt zijn. U kunt uw woning dan ook met een gerust hart verhuren tijdens uw verblijf elders. Ook in het geval dat u overweegt tijdelijk te verhuren als belegging in vastgoed kunt u gebruik maken van bovengenoemde wetgeving.

Uiteraard voorziet Executive Home Rentals u graag van advies op maat, waarbij wij op basis van uw voorkeur en situatie de verhuur van uw woning of vastgoed zo rendabel en veilig mogelijk kunnen faciliteren!

Meer informatie over (tijdelijke) verhuur van uw woning vindt u via https://www.ehr.nl/

Maakt u ook vooral volkomen vrijblijvend en kosteloos een afspraak met uw lokale EHR vestiging via het inschrijfformulier op dezelfde pagina. Wij voorzien u dan graag van advies met betrekking tot bovengenoemde wetgeving, de mogelijkheden die het best bij uw situatie passen en uiteraard de huurprijs en verdere bijkomende zaken.