Column 12: De ideale huurder

Als je een woning gaat verhuren wil je als verhuurder en eigenaar maar een ding: een goede huurder!

Bovenaan de wensenlijst van onze verhuurders staat een huurder die netjes betaalt, de woning goed bewoont en onderhoudt. Liefst een corporate lease en een langdurig huurcontract zodat de verhuurder verzekert is van een gestage stroom aan huurinkomsten.

Daarnaast is alles wat de slijtage doet toenemen in een woning minder gewenst, grote gezinnen en huisdieren vallen daar bijvoorbeeld onder. Eenpersoons huishoudens zijn zeer populair bij onze verhuurders en met stip op nummer 1 een huurder die de woning enkel gebruikt als een ‘pied a terre’ door de week en in het weekend naar zijn (buitenlandse) huis teruggaat.

Maar ja, een ‘custom made’ huurder is meestal niet voorhanden.

Als je in je logo ‘made to match’ zet als verhuurmakelaar zoals EHR dat doet, is dit wel een opdracht die vervuld moet worden. De uitdaging ligt erin om de juiste huurder in de juiste woning te plaatsen en gebruik te maken van onze jarenlange ervaring hierin.

Niet zelden belandt een expat in een hele andere woning dan waar hij of zij in eerste instantie naar op zoek was. Soms omdat het woning in het zoekprofiel niet voorhanden is, maar ook vaak vanwege logistieke afwegingen. Het is tenslotte geen feest om elke dat een paar uur in de file door te brengen.

De hulp van een relocation bureau in de zoektocht naar een woning wordt door ons van harte toegejuicht. Het is absoluut van toegevoegde waarde als de toekomstige landgenoten met een realistisch beeld  de krappe woningmarkt betreden. Een zogeheten ‘local orientation’ kan weliswaar wat ontluisterend werken, het voorkomt ook veel frustraties.

Voor de meeste expats die in gezinsverband naar Nederland komen is de zoektocht naar een woning een gezamenlijke onderneming. Het komt ook voor dat de vrouw des huizes deze taak op zich neemt omdat de partner volledig wordt opgeslokt door de oude of al nieuwe baan. Heel af en toe is er een onverschrokken man die een woning aanhuurt voor het hele gezin zonder dat deze de woning hebben gezien.

De Braziliaan die ons twee jaar geleden wekenlang bestookte met woningen die hij had gevonden op het internet was zo’n onverschrokken man.  Met een aanzienlijk budget was het voor hem frustrerend te merken dat je ook dan afhankelijk bent van het aanbod. Van Apeldoorn tot aan Boxmeer hebben we gezocht, de bezichtigingen werden per Skype gevolgd door de wederhelft, maar deze was ook enigszins recalcitrant en hield zich vaak onbereikbaar tijdens deze bezichtigingsafspraken.

De stress was zo hoog voor deze expat dat hij wel 10 keer per dag belde. Ochtend of avond, door de week of in weekenden, het maakte niet uit.

Na een aantal weken werden wij er ook wat nerveus van. De familie dreigde helemaal niet te komen en mevrouw gaf aan haar lieftallige echtgenoot door dan wel in Sao Paulo te blijven met de kinderen, een mededeling waar de arme man helemaal niet op zat te wachten!

Met drie kinderen op de International School was zijn actieradius enigszins beperkt. Uiteindelijk vonden we een fijne stadsvilla in Nijmegen die wel niet aan alle doorgeseinde parameters voldeed maar wel een prachtige plek om te wonnen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is de familie helemaal happy in Nijmegen.