Column 4: De klopjes op reis

Uitzien naar je pensionering om daarna alles te doen waar je ooit van hebt gedroomd was de reden voor meneer en mevrouw Klop om EHR uit te nodigen voor een oriënterend gesprek over eventuele verhuur van hun woning. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en dat credo was tot zover leidraad geweest in hun leven.

Meneer Klop had zijn arbeidzaam leven doorgebracht bij de Rijksbelastingdienst, waar hij na 40 trouwe dienstjaren met welverdiend pensioen ging. In de avonduren verzamelde hij postzegels en ging wekelijks naar de kegelclub. Mevrouw Klop, met strak gepermanent krulkapsel uit de jaren 60, had twee dochters groot gebracht en zorgde voor een onberispelijk huishouden.  

In de weekenden en vakanties gingen ze met de caravan naar de camping in Otterlo. Mevrouw Klop nam de helft van haar huishouden mee naar deze camping, wat het leven voor hen overzichtelijk maakte. Het was een stabiel bestaan waarmee ze allebei best vrede hadden.

Nu echter de vrijheid lonkte aan de horizon, was het de wens van het echtpaar een aantal maanden met de caravan te gaan overwinteren in Spanje. Verhuur van de woning zou daarbij een welkome aanvulling zijn op het vakantiebudget.

De degelijk ingerichte tussenwoning in Rheden was voorzien van een eikenhouten eethoek, pluche bankstel en stond ramvol met boeken, porseleinen beeldjes en overige snuisterijen. Het huis had evenwel  vier slaapkamers en leende zich dan ook voor verhuur aan een gezinnetje. Vooral mevrouw Klop vond het verhuren van haar huis reuze spannend. Op advies van ons werden er zoveel mogelijk accessoires  opgeborgen op de zolder en maakte ze een inventarislijst van indrukwekkende omvang. Nooit meer heb ik zo’n uitgebreide inventarislijst in handen gehad, waarbij elk reclamelepeltje of -glas apart was  vermeld.

Na een succesvol verblijf en dito verhuur kwamen de Klopjes terug uit Spanje. Het was hen wonderwel bevallen! Ik merkte al op dat de stijl van mevrouw Klop zich wat had aangepast aan het lossere leven in Spanje, zo was de permanent niet meer zo strak op haar hoofd gebeeldhouwd en waren de nylons vervangen door een makkelijk zittende pantalon. Spanje werd een favoriete bestemming en  meerdere malen herhaalde  zich dit ritueel, met elke reis zag mevrouw Klop er wat meer casual uit en haar haar wat blonder/roder of een combinatie hiervan.  

Spanje hadden ze op enig moment wel gezien, er werd verder gereisd door Europa en iedere reis was een opmaat naar een nieuwe reis,  inmiddels ver buiten de grenzen van de EU. Omdat het reizen niet helemaal kon worden bekostigd door Vader Drees en het overheidspensioen, besloten meneer en mevrouw Klop de woning ook maar te verhuren als ze in het land waren. De caravan was ingeruild voor een kloeke camper en daar kon ook in de winter prima worden gebivakkeerd. Terugkomen deden ze eigenlijk voornamelijk op verzoek van de kinderen die met lede ogen aanzagen dat zij en de kleinkinderen wel erg weinig op bezoek konden bij opa en oma.

Op enig moment (de Klopjes ware inmiddels achter in de 70) hadden ze een reis gepland door Polen, Rusland, Kazachstan en Mongolië. Deze reis zou 9 maanden in beslag nemen, ze hadden er veel zin in! Het kapsel van mevrouw Klop had inmiddels een opmerkelijke gelijkenis met dat van Catweazle en de blik in haar ogen ook.

Hiermee was de maat voor de kinderen vol. Als intermediair in de verhuur van de ouderlijke woning zagen ze ons ook als een goede keuze om hun ouders van dit, in hun ogen onzalige, plan te brengen.

Een wat lastig parket voor ons. De Klopjes waren helemaal niet van plan om naar iets of iemand te luisteren, maar beloofden wel dat dit de laatste grote reis zou worden.

Aan die belofte hebben ze zich ook gehouden. Inmiddels waren de gezondheidsklachten ook zodanig toegenomen dat reizen niet langer verantwoord en mogelijk was en besloten ze naar een verzorgingshuis te verkassen. Hier heb ik ze nog een keer opgezocht, waar ze omringd door vele fotoboeken en vervuld van prachtige herinneringen de laatste jaren van hun leven hebben doorgebracht.

Na bijna 15 jaar werd ook bij EHR het dossier van dit verhuurobject gesloten.