Hulp bij administratieve en logistieke expatvragen

Verhuizen naar een ander land kan een uitdaging zijn. Naast de cultuurverschillen en mogelijk een ander klimaat moeten er ook veel administratieve en logistieke zaken geregeld worden. Dit kan overweldigend zijn voor iemand die net nieuw is in een land. Om de overgang soepeler te laten verlopen is het prettig voor een expat om hulp te krijgen bij de vele zaken die geregeld moeten worden. EHR heeft daarom de Expat Service ontwikkeld. De service bestaat uit losse onderdelen die individueel afgenomen kunnen worden. Hieronder staan de diensten verder uitgeschreven. Heb je vragen over de Expat Service of wil je ze afnemen, dan kun je jouw gegevens onderaan achterlaten en dan nemen wij contact met je op.

Hulp voor expats

1. RNI (registratie niet ingezetenen)

Woon je niet of voor een periode korter dan 4 maanden in Nederland en heb je geen BSN-nummer, dan is een RNI nodig voor het vinden van een woning. De RNI is een versnelde procedure die eventueel op de dag van een woningbezichtiging kan worden ingepland. EHR verstrekt je de benodigde informatie, plant een afspraak in en begeleidt je hier ook bij. Lees meer over RNI op de website van de Rijksdienst van Identiteitszaken.

2. Openen bankrekening

Het is belangrijk om een Nederlandse bankrekening te hebben. Hier ontvang je jouw loon op en betaal je de huur van jouw woning van. Wij geven je informatie over het Nederlandse banksysteem en plannen een afspraak op de afdeling internationale klanten. Desgewenst kan deze afspraak op de dag van de woningbezichtiging gepland worden. Uiteraard begeleiden wij jou waar nodig, zodat je snel en soepel een Nederlandse bankrekening hebt.

3. Afsluiten verzekeringen

Het hebben van verzekeringen is aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering voor het geval er een grote lekkage is. Beschadigen jouw spullen, dan krijg je hier een vergoeding voor. Ook een WA-verzekering is aan te raden, omdat je dan verzekerd bent als jij per ongeluk schade maakt aan iemand anders zijn of haar eigendommen. Wij adviseren je over de verzekeringen en helpen je bij het afsluiten ervan.

4. Inschrijving bij gemeente vanuit het buitenland

Zodra het huurcontract is ingegaan is het mogelijk om je in te schrijven bij de gemeente. Let op: inschrijven bij de gemeente is verplicht! Wij kunnen de afspraak combineren met de check-in en sleuteloverdracht. Vooraf sturen wij een introductie- en informatiemail met de benodigde documenten. Vervolgens plannen wij de afspraak met de gemeente en begeleiden je totdat je succesvol bent ingeschreven.

5. Begeleiding bezoek IND

Vraag je een verblijfsvergunning aan dan moet je mogelijk langs de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). EHR kan je assisteren tijdens dit bezoek.

6. Begeleiding tijdens afspraak GGD voor tuberculoseonderzoek

Het kan zijn dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst je verplicht om een tuberculoseonderzoek te laten doen. Er zijn een aantal landen zoals India, China, Brazilië en Rusland waar de ziekte vaker voorkomt en expats uit die landen extra onderzoek moeten laten uitvoeren. Dit onderzoek wordt door de GGD gedaan. EHR helpt je bij het plannen van de afspraak, het invullen van alle formulieren en begeleidt je tijdens de afspraak.

7. Aanvraag 30% regeling

Sommige expats komen in aanmerking voor de 30% belastingvoordeelregeling. Wij verstrekken je de informatie vooraf, toetsen of je in aanmerking komt voor deze regeling en doen de aanvraag bij de belastingdienst.

8. Inschrijven huisarts en tandarts

Het kan lastig zijn om een huis- en tandarts te vinden in Nederland. Praktijken zitten regelmatig vol en het zorgsysteem is anders dan in het land waar jij als expat vandaan komt. Daarom geeft EHR informatie over het zorgsysteem in Nederland, zoeken wij naar huis- en tandartsen die open zijn voor nieuwe patiënten en helpen bij het inschrijven.

9. Zoektocht juiste school

Het kiezen van de juiste school voor jouw kinderen kan lastig zijn. Er zijn verschillen tussen lokaal en internationaal onderwijs. Wij adviseren je over de mogelijkheden qua onderwijs. Vervolgens gaan wij voor jou opzoek naar de juiste school, waarbij wij rekening houden met jou wensen en de wachtlijsten die soms gelden. Ook helpen wij jou om afspraken te maken met de school en begeleidt EHR de inschrijving. Zo weet je zeker dat jouw kinderen op een school zitten die past bij je wensen.

10. Vinden van kinderopvang

Als jij aan het werk bent wil je dat er goed voor je kinderen wordt gezorgd. Wij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste kinderopvang of gastouder. EHR legt je de verschillen en mogelijkheden uit, gaat met jouw wensen in de hand opzoek naar een kinderopvang of gastouder, regelt de inschrijving en helpt je bij de aanvraag voor ouderbijdrage.

11. Omzetten rijbewijs

Het kan zijn dat jouw rijbewijs omgezet moet worden als je in Nederland komt te wonen. EHR informeert je vooraf omtrent de wet- en regelgeving, verzorgt een ‘eigen verklaring’ bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), plant de afspraak en begeleidt je tijdens het gesprek.

12. Importeren auto

Er is uitgebreide wet en regelgeving over het invoeren van goederen zoals een auto. EHR rekent de belasting voor jouw personenauto of motor uit (BPM), regelt de import via RDW en de keuringsafspraak. De gehele procedure duurt gemiddeld genomen drie maanden.

Wil je gebruik maken van één of meerdere diensten van de Expat Service, laat het ons dan weten. Vul onderstaande contactformulier in en wij nemen contact met je op. Uiteraard kun je ons ook benaderen als je vragen hebt of opzoek bent naar hulp bij andere zaken die niet vermeld staan op deze pagina.